Kuplung csere – minden, amit érdemes tudni róla

Magasabb fokozatban nagyobb gáznál lehet legelőször érezni a kuplung csúszását...

Kuplung csere

Gyorsításnál vagy az emelkedőn felfelé nyomod a gázt, de nem akar gyorsulni az autó? Akkor biztosan esedékessé vált a kuplung csere!

A  kuplung csere minden olyan autós életében egyszer bekövetkezik, aki nem csak egy évre tervez egy autóval. Aki városban közlekedik, az a mindennapi munkába menet-jövet megtapasztalhatja az évről évre egyre nagyobb dugókat. Sajnos az araszolás jelentősen megrövidíti a kuplung élettartamát még annak is, aki a vezetésre odafigyelve a bal lábát nem a pedálon pihenteti. Aki az autópályán közlekedik az esetek zömében, annak jóval később következik be a kuplung csere időpontja, mivel szerencsés esetben nem sokat kell használni a kuplung pedált az autópályán.

Kuplung készlet

A kuplung csere alkalmával kötelezően 3 alkatrésznek a cseréjéről beszélhetünk: kuplung szerkezet, tárcsa és kinyomócsapágy. Cseréje a váltó levételével történik, ami típustól függően a pár órástól akár a 8 órás műveletig is eltarthat. Pontosan ezért sosem szabad spórolni az alkatrészeken, mert ha valamelyiket kihagyjuk a csere alkalmával, akkor a következő váltó levételig nem fogja kibírni a többi kuplung alkatrész és ismételten ki kell fizetni a több órás csere munkadíját. Mondhatnánk azt is, hogy az spórol, aki egyben kicseréltet mindent, mert utólag nem lesz váratlan és felesleges kiadása.

Tapasztalatunk szerint egy kuplung csere intervalluma 150.000 km-től akár 250.000 km-ig is terjedhet, de cseréltünk már 100.000 km alatt is kuplungot. Ez attól függ, hogy milyen körülmények között használjuk az autót és milyen a bal lábunk. Érdemes ilyenkor elgondolkozni azon, hogy ha az autó éves futásteljesítménye 15.000 km és ez mind kedvezőtlen körülmények mellett – városban történt – akkor is minimum a 10. év elteltével kell csak nagyobb kiadásra számítani. Ezért sem szabad gondolkozni, hogy alsó kategóriás vagy prémium kategóriás gyári beszállítótól származó kuplung készlet kerüljön beszerelésre. Szervizünk elsődlegesen a gyári beszállítói prémium márkákat preferálja, köztük a Valeo, Luk és a Sachs márkákat.

kuplung készlet

Kettős tömegű lendkerék

Régen még ritkábban, de manapság egyre sűrűbben találkozni kettős tömegű lendkerékkel. Eleinte a dízel autóknál volt közkedvelt a gyártók részéről, manapság már egyre több benzines autóban is megtalálható. Feladata, hogy a motor rezgéseit és az erőátvitel terhelését csökkentse.
Hagyományos lendkerék esetén szinte nulla a valószínűsége, hogy lendkereket kelljen cserélni. Egy kettős tömegű lendkerékről ez sajnos nem mondható el.

A benne található rezgéscsillapító és rugózó elemek idővel tönkre mennek. Itt is fokozottan érvényesül a használat módja, például a taxi üzemmód. Miért? Mert a kilométerre vetített indítózások száma nagyon magas és sok az alapjárati fordulatszám körüli használat. Ilyenkor  van a legnagyobb terhelésnek kitéve a lendkerék és ekkor kapja a legnagyobb rángatást a szerkezetben lévő csillapító rugó.

Költség oldalról az emberek pénztárcája kicsit sem örül, ha esedékes a cseréje: 200.000 – 300.000 Ft-ba is kerülhet csak maga a kettős tömegű lendkerék és ehhez jön még hozzá a kuplung készlet és a csere munkadíja.

kettős tömegű lendkerék

Kuplung bowden

Általában az élettartama megegyezik a kuplungéval, ritkán idő előtti elszakadás előfordulhat. Cseréje minden egyes kuplung cserénél javasolt.

Megbízható autószervizre van szükséged? Keress minket, kérj árajánlatot! Segítünk.

Honnan tudom, hogy aktuális a kuplung csere?

Magasabb fokozatban nagyobb gáznál lehet legelőször érezni a kuplung csúszását, majd a kopottság előre haladtával alsóbb tartományokban is. Legvégső esetben gázadásra már csak felmegy a fordulatszám, de az autó alig vagy egyáltalán nem akar menni. Aki a végsőkig próbálja húzni, hogy minél később kelljen költeni a kuplung cserére, az jó eséllyel számíthat még járulékos költségekre köztük akár egy kuplung vezetőperselyre vagy kinyomóvillára a szétesett, roncsolódott alkatrészek miatt.

Pár éve fogadott minket ez a látvány, amit senkinek sem javaslok, hogy ezt az állapotot kivárja!

kuplung csere

Milyen váratlan kiadással számolhatunk még a megbontás során?

Olajos a kuplung környezete a váltóharang alatt?

Ilyenkor a lendkerék alatt lévő főtengely szimeringnél motorolaj vagy a nyelestengely szimeringnél váltóolaj folyik. Ezeknek a cseréje ilyenkor kötelező, még minimális olajpára esetén is! Van olyan autó, például a Toyota Auris, ahol a nyeles tengely szimering cseréjéhez a váltót szét kell szedni. Volt hozzá “szerencsénk”, egy 60ezer km-es Aurisnál folyt a váltóolaj és ezért csúszott a kuplung. Sajnos csak a szétszedés után derült ki a csúszás oka.

főtengely szimering

Kuplung kiemelő villa

Ez működteti a pedál lenyomásakor a szerkezetet. Ennek hibája esetén nem lesz egyenletes, gördülékeny a pedál használata. Darabosan fog működni. Ezt is ellenőrizni kell, és ha hibás, akkor cserélendő. Szintén ellenőrizni kell típustól függően a kiemelő villa tengelyének a vezető perselyét. Ha kopott, félrenyomja a kuplungot és darabos lesz a pedál használata.

A váltóból kijövő tengelyen lévő vezetőhüvelyt is ellenőrizni kell és kopás esetén cserélendő. Ezen a “csövön” csúszkál a pedál benyomásakor a kinyomó csapágy. Hibás alkatrész esetén szintén darabossá válik a pedál mozgása.

kuplung kiemelő villa

Milyen karbantartást igényel a kuplung?

Gyakorlatilag karbantartás mentes a szerkezet. Egyedül a bowdenes, régebbi autóknál kell figyelni a pedálnál lévő holtjátékra, kb. 0,5-1 cm legyen.

Mi történik, ha nincsen holtjáték?

Idő előtt elkopik a kuplung a folyamatos csúszás miatt.

Esedékes a kuplung csere?
Ajánlatkérés
close slider