Autóklíma vizsgálat: mi tud elromlani?

Autóklíma vizsgálat: mi tud elromlani?

Az autóklíma ma már alapfelszereltségnek számító kényelmi berendezés, ami nélkül nehezen tudjuk elképzelni a forróbb napokon a vezetést. Éppen ezért, ha csökken teljesítménye vagy elromlik, nagyon tud hiányozni. Hogyan működik az autóklíma és mi tud benne elromlani?

Az autóklíma működése ugyanazon az elven alapul, mint a lakások klímaberendezései, csak kisebb méretben. A rendszer a hűtőközeg nyomás hatására bekövetkező halmazállapot- és hőmérséklet-változására épül. A hűtőközeget a kompresszor keringeti és összenyomja, aminek hatására magassá válik a hőmérséklete. A kondenzátorban a menetszél felhasználásával a felesleges hőt leadja és folyadékká válik. Az expanziós szelepen áthaladva hirtelen kitágul és lehűl a hűtőközeg, ami az elpárologtató rendszerben válik úgy gázneművé, hogy közben az utastérből hőt von el. Ezután a hűtőközeg ismét a kondenzátor felé veszi az irányt.

A rendszeres klíma vizsgálat és karbantartás fontos, aminek része a klímatöltés és a szűrők cseréi. Amennyiben a klíma hatékonysága csökken vagy nem indul el, furcsa szagot érzünk működés közben vagy az ablak folyamatosan bepárásodik gyanakodhatunk a meghibásodásra. Jobb esetben elég egy autóklíma töltés, szűrő csere, fertőtlenítés, de általában nem árt egy komolyabb vizsgálat, ami feltárja az okot. Probléma sajnos a rendszer minden elemével adódhat. Lehet gond a hűtőközeggel, annak szintjével, szivárgásával, ami egyes elemek elhasználódására utal. Előfordulhat vezérlési probléma vagy akár dugulás is. Meghibásodhat a kondenzátor, az evaporátor, az expanziós szelep vagy akár a szárító szűrő is. Költségesebb hiba, ha a kompresszor romlik el, mert azt általában cserélni szükséges.

A javítások csak autószerviz meglátogatásával lehetségesek, de a rendszeres vizsgálat mellett is tehetünk azért, hogy a klíma ne romoljon el. A legfontosabb, hogy a nem tökéletesen működő berendezést lehetőleg ne használjuk: ha csökken a hatékonyság ne próbáljuk maximumra járatva elérni a számunkra kellemesebb hőmérsékletet az utastérben – ezzel ugyanis tetézzük a bajt és lehet, hogy egy könnyen orvosolható problémát teszünk súlyosabbá és drágábbá annak javítását.

Ajánlatkérés
close slider