Autószerviz: biztosan elég a kötelező műszaki vizsgálat?

Annak ellenére, hogy a biztonságot mindenki nagyon nagyra értékeli, sok szempontból a fókusz nem racionális: sokan sokkal többet aggódnak például terrorcselekmények miatt, mint az utak biztonsága okán, pedig az utóbbi elég arra, hogy naponta 1300-1500 embert öljön meg a világon, míg Magyarországon szintén 500 fő fölött, azaz hetente átlagosan több mint 10 ember hal meg a magyar utakon.

Autószerviz: biztosan elég a kötelező műszaki vizsgálat?
Autószerviz: biztosan elég a kötelező műszaki vizsgálat?

Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy a műszaki ellenőrzések kötelezőek hazánkban, de sokak szerint ez nem elég és ahelyett, hogy két évente vinnénk el az autót, érdemes legalább évente egy jó, megbízható autószerviz szolgálatait igénybe venni, hogy tényleg ne legyen gond. Nem is beszélve arról, hogy nem szabad ignorálni a furcsa hangokat, furcsán mozgó kormányt stb. A biztonságunk mellett a pénztárcánk is jól járhat azzal, ha időben elvisszük az autót megnézetni és elvégezzük, jobban mondva elvégeztetjük beállíttatjuk a futóművet is. Hiszen egy futómű beállítás jóval olcsóbb, mint két új gumi és egy elállítódás után, amely akár hirtelen, akár lassan, fokozatosan is bekövetkezhet, és bármelyik esetben nagyon rövid úton tönkrevághatja a gumikat.

Nem egy emberrel történt már meg az, hogy egy (persze sikeres) műszaki vizsga és átnézetés után pórul járt, például a futómű komoly elállítódása miatt: mindenképp érdemes egy olyan autószerviz felkeresése, ahol igazán tapasztalt, szakértő autószerelők dolgoznak, akik valóban igényesek a munkájukra és vállalják a felelősséget. És amikor a biztonságról beszélünk, nem csak a halálos baleseteket kell megemlíteni, hanem azt is, hogy egy autószerviz arra is figyel, hogy a sofőr és utasai kényelmesen utazzanak. Ennek többek között része a klíma átnézése és sokszor elkerülhetetlen az autóklíma töltés. Ennél a folyamatnál a nyomásmérő óra mutatja meg először is, hogy van-e hűtőközeg az autóban és ha igen, elegendő-e. Ezután, ha üres a klímarendszer, mindenképp meg kell találni a szivárgás helyét, majd ezt meg kell szüntetni és meg lehet javítani az autóklímát. Ezután is, egyébként, rendkívül fontos, hogy ismételt nyomáspróbát is végre kell hajtani, hiszen enélkül nem lehet tudni, hogy nincs-e további szivárgás. Ha nem észlelhető szivárgás a nyomáspróba során, akkor következhet az autóklíma töltés.

Ajánlatkérés
close slider