Fék állapotfelmérés szükségességéről

Fék állapotfelmérés szükségességéről

A fékek működése közvetlen hatással van az autó és annak utasai biztonságára. Az elhasználódott vagy hibás fékek veszélyt jelenthetnek mindenkire, aki az utakon közlekedik. A fék állapotfelmérés lehetővé teszi a lehetséges problémák időben történő azonosítását és komolyabb gondok megelőzését. Az állapotfelmérés során azonosíthatók olyan kisebb problémák is, amelyek később komolyabb hibákhoz vezethetnek. Az elhasznált fékbetétek vagy féktárcsák csökkentik a fékek hatékonyságát, ami hosszabb féktávolságot eredményezhet.

A fékek rendszeres, minimum évenkénti karbantartása alapvető feladata minden gépjármű tulajdonosnak. Az olaj cseréjét el kell végezni, megnézni a kopó eszközök állapotát. Előfordul, hogy beállítási feladatok is keletkeznek, ilyen lehet a féktárcsa szabályozás, ami nélkül a még nem kopott tárcsák sem tudnak hatékonyan működni egyes esetekben. A fékbetét és a féktárcsa optimális működését sok tényező befolyásolja. Ilyen lehet a féknyereg állapota is. A féknyereg tömítései elhasználódhatnak, illetve a dugattyú vagy a csúszka berohadhat. A féknyereg felújítás azonban lehetséges, ha ezen problémák időben feltárásra kerülnek, így elkerülhető a jóval költségesebb csere is.

A rendszeres karbantartás megnöveli járművünk élettartamát és nyugodttá tehet minket nem csak a közlekedés során, de az esedékes műszaki vizsgák alkalmával is. Az üzemeltetés költségei lecsökkennek, hiszen tervezhető és kiszámítható karbantartások révén a hirtelen bekövetkező hibák száma jelentősen visszaesik, így azok javítási költségei sem terhelik pénztárcánkat.

Az állapotfelmérés természetesen nem csak a fékrendszer esetében hasznos. A motor, a futómű egésze vagy éppen a karosszéria állapota is ellenőrizhető. Az igazán megbízható szervizek ezt fel is fogják ajánlani, hiszen egy képzett és tapasztalt technikus nem pusztán egy alkatrészre koncentrál, hanem felismeri a jármű működésének összefüggéseit, így akár egészen apró jelekből is következtethet arra, hol szükségesebb alaposabb ellenőrzés. Az állapotfelmérés így a jármű karbantartásának egyik legfontosabb eleme lesz.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider