Gyorsan elkopik a gumi? Futómű beállítás segíthet ebben

A futómű állítás nem úri hóbort vagy pénzkidobás, évente egyszer, 10-15.000 km-enként mindenkinek ajánlott. Ha a futómű nem tökéletes, a gumijaink gyorsan elkopnak, ezeket pedig drága kicserélni. Míg néhányan autóbolondok vagyunk és a futómű állítása a szokásos fél évi rutinunk része, ez másoknak talán soha nem is jut az eszébe. De ez nem baj: legjobb, ha mindenki azzal foglalkozik, amihez igazán ért.

Gyorsan elkopik a gumi? Futómű beállítás segíthet ebben
Gyorsan elkopik a gumi? Futómű beállítás segíthet ebben

Egy profi futómű szerviz több mindenről tud gondoskodni, mint hinnénk: a futómű beállítás rutin munkának tűnik, de van olyan szerelőműhely, ahol ezt művészi szintre emelték: létezik 32 pontos futómű állapotvizsgálat, 3D-s állítás, rejtett kopogás keresése különleges készülékkel, terepjáró futóművének beállítása, és még sok más.

A futómű beállítás ár sem mellékes: például az egyik műhelyben egy 32 pontos állapotvizsgálat 6000 Ft-ba került, míg egy 3D-s futómű bemérés 5000 Ft-ba került állapotvizsgálat nélkül, 3000 Ft-tal drágább ezzel együtt. 14.000 Ft-ért az első és a hátsó tengelyt is be tudjuk állíttatni 32 pontos átvizsgálással, míg egy terepjáró futóművei hasonló konfigurációját 16.000 Ft-os áron kell elképzelni. A rejtett kopogás keresése Bluetooth-os készülékkel extra 10.000 Ft-ba kerül.

Nemcsak megfontolni érdemes egy ilyen procedúrát, hanem rendszeresen elvégeztetni, hiszen a műszeresen bemért autók közel négy ötödéhez hozzá kell nyúlni! Ez azt jelenti, hogy egy éves időközönként közel 80% esélyünk van, hogy erre szüksége van autónknak: és egyben nekünk is. Egy új gumi ára akár 20-40.000 Ft körül is mozoghat, és egy rosszul beállított futómű idő előtt elkoptathatja az első gumikat: a futómű beállítása tehát pénzt spórolhat meg számunkra. Előfordul az is, hogy a hátsó kerekeken is túl gyorsan kopnak el a gumik, mert a hátsó futómű állítását sajnos nem szokás elvégezni.

De a futómű vizsgálata nem csak a gumik kopása miatt ajánlott, hanem olyan rejtett hibák is előkerülhetnek, mint a gumiharangok, féltengely és a kipufogó problémái, a fékcső repedezés és az olajfolyás.

Ajánlatkérés
close slider