Néhány olcsó és gyors ellenőrzés a kerékösszetartás, a klíma és fékproblémák elkerüléséért

Néhány olcsó és gyors ellenőrzés a kerékösszetartás, a klíma és fékproblémák elkerüléséért

Vannak olyan ellenőrzések, amiket jobb időben elvégezni, hogy elkerülhessük a későbbi komolyabb problémákat. Ahogyan korunk előrehaladtával nekünk is megéri időnként egészségügyi szűrővizsgálatra menni, ugyanúgy gépjárművünknek sem árt néhány gyors és nem kimondottan költséges szűrésen rendszeresen átesnie, hogy később költséges javításokat spóroljunk meg.

A kerékösszetartás gyakori jelenség és azt fejezi ki, hogy a kerekek elülső oldalai közelebb vannak egymáshoz, mint a hátsó oldalai. A kerékösszetartás alulkormányzottságot okoz és a gumiköpeny egyenetlen kopását. Jellemző, hogy a futófelület külső íve gyorsabban kopik, mint a belső. Rendszeres futómű beállítással elkerülhető a kerékösszetartás, növelhető a kanyarstabilitás és a gumiabroncsok élettartama.

A futómű vizsgálata lengéscsillapító hiba feltárására is alkalmas. Egy olyan alkatrészről beszélünk, aminek elöregedése borítékolható, emiatt állapotának vizsgálata visszatérően szükséges. A lengéscsillapító csere akkor időszerű, ha az autó elkezd megsüllyedni, inogni, billegni, ezért romlik a jármű irányíthatósága, nő a fékútja és összességében romlik a vezetés biztonsága.

A klíma szintén gyakori ellenőrzést igénylő alkatrész. Időközönként tisztíttassuk, cseréljük a szűrőket és ellenőriztessük a hűtőközeg szintjét. Az autóklíma töltés szükségességét a hűtés hatékonyságának csökkenésével észlelhetjük. A rátöltés szükségessége egyben azt is jelzi, hogy valahol szivárog a rendszer, ami rossz hír. Nem árt tehát tisztában lenni vele mekkora a baj, amin leginkább az segít, ha rendszeresen ellenőriztetjük a rendszert és így látjuk a szivárgás mértékét vagy változását.

Biztonsági szempontból kiemelkedően fontos a fékek karbantartása és ellenőrzése. A féktárcsa elkopása nem hiba, hanem normális jellemzője az autó működésének, egyben ez azt is jelenti, hogy mindenképpen bekövetkezik, a kérdés csak a konkrét időpont. Autószerviz látogatásakor mindenképpen ellenőriztessük féktárcsáink állapotát és ha szükséges ne halogassuk a cserét.

Ajánlatkérés
close slider