A biztonságos téli autózás titka a gyakori autószerviz

A biztonságos téli autózás titka a gyakori autószerviz

A téli autózás ugyanolyan élvezetes lehet, mint a nyári vezetés, pusztán néhány szabályt kell betartani. A gyakori autószerviz látogatás nagy segítség lehet abban, hogy megfelelő műszaki állapotban legyen az autó még a leghidegebb télen is. Néhány elengedhetetlen, de annál egyszerűbb feladat, amik a biztonságosabbá teszik a téli autózást:

autószerviz, futómű beállítás, féktárcsa csere, fékbetét csere1. Futómű beállítás

A futómű ellenőrzésére városi használat esetén minden 20.000 kilométer megtétele után sort kell keríteni, autópályázás esetén ez akár 40.000 kilométer is lehet, de akkor is hasznos egy autószerviz látogatás, ha új gumiabroncsok kerültek felszerelésre, tehát ha a téli gumik abroncsostól kerülnek felhelyezésre az autóra. Természetesen, ha ezen túl bármikor akut probléma jelentkezik, például a kormány ráz, akkor azonnal forduljunk szerelőhöz. A futómű beállítása általában 30-50 perc alatt végrehajtható, viszont a futómű vizsgálat után légnyomást is szokás ellenőrizni.

2. Féktárcsa szabályozás, féktárcsa csere és fékbetét csere

A fékek karbantartása hasonlóan fontos rutinellenőrzés, a megfelelő fékhatás a biztonságos közlekedés egyik legalapvetőbb feltétele. Az első féktárcsák körülbelül 70-100.000 kilométer, a fékbetétek 30-50.000 kilométer, a hátsó féktárcsa pedig 60-160.000 kilométer erejéig vehető igénybe. Fékdob esetében pedig 10-20.000 kilométeres karbantartás mellett akár 100-150.000 kilométerre is kitolható.

3. Ablakok, ablaktörlő

A romló látási viszonyok és a zord időjárási körülmények miatt (ablak fagyása, jég, hó) fontos, hogy az ablaktörlő lapátok ne legyenek töredezettek, szakadtak vagy kopottak. Ha az ablakra ráfagy a jég, fontos, hogy ne az ablaktörlővel, hanem az ablakfűtéssel kerüljön leolvasztásra az ablakon lévő jég. A nagy téli hidegekben a téli ablakmosó folyadék nélkülözhetetlen, ezzel meggátolva a folyadék tárolóba fagyását.

4. Hűtővíz

Az országban a téli leghidegebb hőmérséklet mínusz 20-25 fok között szokott mozogni, így hűtőfolyadékból érdemes olyat választani, ami ennél legalább 5 fokkal hidegebb időjárást is el tud viselni.

5. Zárak

A téli fagyok a zárakat sem kímélik, a nulla fok alatti hőmérsékletben befagyhatnak, így elengedhetetlen, hogy legyen nálunk jégoldó spray, amivel elkerülhetjük a felesleges idegeskedést.

A fenti egyszerű szabályok betartásával nemcsak a kötelező műszaki vizsga lesz könnyebb, de garantáltan sokkal biztonságosabbá válik a téli autós közlekedés is.

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánlatkérés
close slider