Automata váltó olajcsere

Váltó függvénye, de általánosságban elmondható, hogy 60.000 km megtétele után javasolt a váltóolaj csere. Egyes típusoknál viszont már 40.000 km után el kell végezni a cserét! A képek szerintem magukért beszélnek, hogy miért kell elfelejteni az „élettartam olaj” kifejezést.

Automata váltó olajcsere gépi technológiával

Tapasztalataink, érdekességek:

Az elmúlt időszakban egyre több és több cikk lát napvilágot, ami az automata váltó olajcsere fontosságáról szól, azon belül is a gépi technológiával elvégzett csere fontosságára tér ki. Az autósok egyre több információhoz jutnak a cserével kapcsolatosan, és így beindulnak a fejekben a fogaskerekek: nekem is el kellene végeztetnem az automata váltó olajcserét, mert nem is tudom, hogy volt-e cserélve!

Az automata váltók térhódításáról már lassan múltbeli eseményként lehet beszélni, mert napról napra egyre több az automata váltós autók száma. Pár éven belül, ha új autót tervezel venni jó eséllyel már csak automata váltóval tudod kiválasztani a felszereltséget.

Pár általunk készített képpel szeretném bemutatni, miért is fontos karbantartás az automata váltó olajcsere:

 

automata váltó olaj új és régi

automata váltó olajcsere

A képek szerintem magukért beszélnek, hogy miért kell elfelejteni az „élettartam olaj” kifejezést. Igaz az autógyártók szemszögéből részben érthető az élettartam kifejezés, ha kb. 200.000 km-re tervezték az adott autót, de Magyarországon egyre jobban növekszik az autók átlagéletkora és vele együtt a km óra állása is. Egyesek csak több, mint 200.000 km-t futott autót engedhetnek meg maguknak, aminél az élettartam olaj kifejezés nem igazán állja meg a helyét. Érdemes az autó megvásárlása előtt valamilyen iratot kérni, ami igazolja, hogy volt már automata váltó olajcsere az autó élete során.

Váltó függvénye, de általánosságban elmondható, hogy 60.000 km megtétele után javasolt a váltóolaj csere. Egyes típusoknál viszont már 40.000 km után el kell végezni a cserét! (Például a CVT váltós Honda Jazz)

Megbízható autószervizre van szükséged? Keress minket, kérj árajánlatot! Segítünk.
Automata váltó olajcsere menete röviden:
  • a gép csöveit rácsatlakoztatjuk a váltó hűtőkörére – egyes típusoknál az olajhűtő helyére egy speciális adapter segítségével történik
  • tisztító adalékot bejuttatjuk, majd az autót járatjuk, miközben a fokozatokat többször is végig kapcsoljuk, hogy a szennyeződések maradéktalanul feloldódjanak
  • hidraulika szűrőt kicseréljük ahol van erre lehetőség
  • öblítéses technológiával megkezdjük az olajcserét
  • olajszintet beállítjuk a gyártó által megadott eljárás alapján
  • próbakörre megyünk az autóval, hogy megbizonyosodjunk róla minden rendben van

automata váltó olajcsere adapterrel

A csere során mintát veszünk a használt olajból, amit megmutatunk a munka végeztével, hogy a saját szemeddel is láthassad. Meg fogsz döbbenni, mekkora különbség van az új és a használt olaj között, de egyúttal az is elmondható, hogy jó döntést hoztál mikor elhatároztad ideje elvégeztetni az automata váltó olajcserét.

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánlatkérés
close slider