Kormány, lengéscsillapító, fék: az autózás három legfontosabb alkatrésze és szimbóluma

Kormány, lengéscsillapító, fék: az autózás három legfontosabb alkatrésze és szimbóluma

A sima utazás biztosítója a lengéscsillapító. A lengéscsillapítók elnyelik és tompítják az egyenetlen útfelületek ütéseit, ezzel kényelmessé teszik az utazást és biztosítják a kiszámítható üzemelési környezetet a többi alkatrész számára. Egy lengéscsillapító hiba minden más alkatrészt is befolyásol, hiszen megnövekedett rezgéseknek és ütéseknek lehetnek kitéve. Lengéscsillapítók nélkül nincs biztonságos úttartás sem.

Ha a biztonságról van szó, mindig a fékek állnak a középpontban. A fékbetét és a féktárcsa állapota kiemelkedően fontos minden más biztonsági berendezéshez képest. A többi klasszikusan biztonságinak nevezett berendezés akkor játszik szerepet, ha már a baj bekövetkezett. A fékek a biztonság mellett hozzájárulnak a jármű alapvető irányításához, nélkülük a sebesség szabályozása jóval nehezebb – ha nem egyenesen lehetetlen lenne. Nyelvünkben sem pusztán a mechanikai berendezés működésére használjuk a fékezni szót, de minden esetben a szabályozni, a biztonság érdekében visszavenni jelentéstartalmat hordozza a kifejezés.

A kormány egyszerre fontos és szimbolikus jelképe a vezetésnek és az irányításnak. Nem véletlen, hogy az ország irányítását (mondhatnánk, vezetését) is egy kormány végzi, és a járműnek adott legfontosabb utasításokat – azt, hogy merre menjünk – is ezen keresztül közli a sofőr a járművel. Az autó kormánya ma már nem pusztán egy mechanikus alkatrész, hanem egy bonyolult egység, aminek központja egy elektromos / elektrohidraulikus vezérlési és erőrásegítési rendszer, a szervó. Technikailag megoldható lenne a vezetés kormánykerék nélkül, de ez az alkatrész legalább olyan szinten összefonódott az autó fogalmával, mint a kerék. Lehet, hogy a városi közlekedés jövőjében nem lesznek kerekek és a közlekedési eszközeinket nem kormánnyal fogjuk irányítani, de azok már nem is autók lesznek.

Egy autó működéséhez még számtalan alkatrész hibátlan és összehangolt működése szükséges, mégis a fenti három – lengéscsillapítók, fékek, kormány – az, ami nélkül sehogyan nem tudjuk elképzelni az autózást. Az irányítás, a kényelem, a biztos és biztonságos üzemelés alkatrészei és szimbólumai is egyben.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider