Autószerviz: érdemes olyat választani, ami mindent megold

Az autó az egyik legbonyolultabb gép, amit a mindennapokban használunk és a vezetés az egyik legnagyobb felelősségel járó tevékenység is. Ezért a biztonság jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: a biztonság fenntartásában pedig a saját vezetési képességeinken (és józan belátásunk, nagy hangsúllyal a józan szón) kívül a fókusz a választott autószerviz intézményére esik. Hiszen itt dől el az, hogy a gépjárművünk megfelelő műszaki állapotban száguld-e 30, 50 vagy éppen 130 km/h-val az utakon.

Autószerviz: érdemes olyat választani, ami mindent megold
Autószerviz: érdemes olyat választani, ami mindent megold

Mint tudjuk, a magyar állam is kötelezi az autótulajdonosokat autó műszaki vizsga elvégzésére, azonban sokan legalább évi egy autószerviz látogatást ajánlanak. És persze egyáltalán nem mindegy, milyen szervizről beszélünk. Egy jó szervizben nyilván átnézik az autót a műszaki vizsga előtt és megkérdezik, hogy szükség van-e olajcserére, de az már nem, hogy vállalják a futómű beállítás folyamatát, főleg igazán profin vagy hogy tényleg elvégzik a lengéscsillapító csere műveletét, amikor szükség van erre és a féktárcsa szabályozás sem maradjon ki.

A mi véleményünk szerint érdemes egy teljeskörű, márkafüggetlen szervizt választani (az utóbbi leginkább az ár miatt fontos: egy Fiatra szokosodott szerviznek könnyen lehet, hogy feleannyi ügyfele van csak, így az árak sem fognak a földön járni).

Az autószerviz azonban nem csak arról szól, hogy az autónk műszakilag rendben legyen tartva, hanem az is, hogy professzionálisan, barátságosan el tudják magyarázni a szakemberek a betévedő, laikus, “felhasználói szintű” vezetőnek, hogy milyen javítások szükségesek milyen áron és mi célból.

De nemcsak egy már meglévő autót érdemes szervizelni legalább évente (vagy akkor, ha valami furcsa hangot, kopogást, recsegést stb. hallunk), hanem akkor is, ha autót tervezünk vásárolni. Jó dolog megbízni a felebarátainkban, de sokszor mindenféle rosszindulat nélkül is rejtve maradhatnak hibák, amikor autót vásárolunk. Így egy vásárlás előtti átvizsgálással tényleg el lehet kerülni, hogy “zsákbamacskát” vásároljunk, ami akár évekre megkeserítse az életünket.

A teljeskörű szerviz része a fentebb említett folyamatokon kívül a vezérlés cseréje, a kuplung javítása és cseréje, a gumival és a kerékkel kapcsolatos javítások és beállítások, mint a centírozás, az olajszerviz, automata váltó olajcsere, általános szerviz, klímaszerviz és a kipufogó ellenőrzése és rendbetétele is.

Ajánlatkérés
close slider