Innen ismerhető fel a kopott kuplung

Innen ismerhető fel a kopott kuplung

A kopott kuplung jelentős problémát jelenthet egy járműben, és ha nem ismerjük fel a bajt, akkor komolyabb károkat okozhat a jármű hajtásláncában. A kuplung egyik fő szerepe a motortól érkező forgatónyomaték átvitele a sebességváltóhoz. Ha a kuplung kopott, ez a hatékonyságot és a teljesítményt jelentősen csökkentheti. Fontos felismerni a kopásának jeleit időben, hogy elkerüljük a nagyobb javítási költségeket és az autó meghibásodását.

Az egyik leggyakoribb jel, hogy a jármű nehezen veszi fel a sebességeket. Amikor a kuplungkopás miatt nem képes megfelelően átvinni a motortól érkező forgatónyomatékot, a váltások nehezebbek. A kopott hiba jele az is, ha a pedál rendkívül laza – lóg – és nem mutatja a szokásos ellenállást. Amikor kopik, a pedál keményebbé válik, mivel a kuplungtárcsák elhasználódnak, és ezáltal már nem a megszokott kapcsolat van kuplungpedál és a kuplung között.

A kopott kuplung hozzájárulhat a különféle zajokhoz, például csikorgáshoz, recsegéshez vagy zörgéshez. A megjelenő furcsa szagok, rosszabb esetben füstök is figyelmeztető jelek lehetnek a kuplung kopottságára. Amikor elhasználódik, a súrlódással járó hő felszabadul, ami kellemetlen, égő szagot okoz. Ilyen esetben sajnos a kuplung csere sokszor már elkerülhetetlen.

A lendkerék két fő funkciót tölt be: egyrészt segít kiegyensúlyozni a motor forgását és csökkenti a rezgéseket, másrészt pedig részt vesz a működésében. A lendkerék esetleges hibája szintén kihatással van a kuplung működésére. Szintén ne keverjük össze az indítás nehézségét azzal, hogy a már járó motorú járművel nehéz elindulni. Előbbit sok esetben az akkumulátor problémája okozza. Ilyenkor akár a működésében is zavarok állhatnak be, hiszen a vezérlő elektronika nem kap megfelelő ellátást.

A zavart észlelünk a működésében ne várjunk sokáig, forduljunk szakemberhez, irány az autószerviz. Budapest legtöbb szervize képes egyértelműen diagnosztizálni a meghibásodásait, így a javítás sem tart sokáig.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider