Oljafilm vastagság szerepe a motor működésében

Oljafilm vastagság szerepe a motor működésében

A járművek megfelelő működésének talán legfontosabb feltétele a rendszeres karbantartás. A karbantartás a motorolaj cseréje kiemelkedően fontos, mert döntően befolyásolja a jármű teljesítményét és élettartamát. A megfelelő olaj kiválasztása és időben történő cseréje elengedhetetlen ahhoz, hogy a motor optimálisan működjön, és elkerülhetőek legyenek a komolyabb meghibásodások.

A motorolaj feladata sokrétű. Elsősorban a motor mozgó alkatrészeinek kenéséért felelős, másrészt hűtési funkciót is ellát. A motor működése során jelentős mennyiségű hő keletkezik, amit az olajnak kell elvezetnie. Ehhez elengedhetetlen, hogy a motorolaj megfelelő viszkozitással rendelkezzen, amely biztosítja, hogy az olajfilm vastagság mindig optimális maradjon. Az olaj viszkozitása (folyékonysága) a hőmérséklet függvénye, így fontos, hogy olyan motorolajat használjunk, amely az adott környezeti és üzemi hőmérsékletek mellett is megfelelően teljesít.

A motorolaj kiemelkedő szerepe miatt annak minősége nagyon fontos tényező. A kiváló minőségű motorolajok speciális adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek növelik az olaj teljesítményét és élettartamát. Ezek az adalékanyagok segítenek megelőzni a lerakódások kialakulását, védik a motor alkatrészeit a korrózió ellen, és stabilizálják az olaj viszkozitását szélsőséges hőmérsékleti körülmények között is. A rendszeres olajcsere során mindig a gyártó által ajánlott minőségű és típusú motorolajat kell használni. A karbantartás során nem szabad megfeledkezni a szűrők cseréjéről sem. Az olajszűrő feladata, hogy megakadályozza a szennyeződések bejutását a motorba

Az olajcsere gyakorisága nagyban függ az autó használatától és a vezetési stílustól. Általánosan elmondható, hogy a rendszeres városi közlekedés, a gyakori hidegindítások, a nagy terhelés mellett a motorolaj gyorsabban veszít a hatékonyságából, így gyakrabban van szükség cserére. Ezzel szemben az autópályán való hosszú távú, egyenletes sebességű közlekedés kevésbé terheli az olajat, így ritkábban szükséges annak cseréje. A szűrőket mindig kell cserélni, ha motorolajat cserélünk.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider