A fék javítás nem halogatható feladat

A fék javítás nem halogatható feladat

Fék nélkül minden jármű kontrollálhatatlan, így alapvető, hogy a jármű lassításáért felelős fékberendezés tökéletesen működjön. Miként minden alkatrész, a fék is el tud romlani, így ha a megszokottól eltérő hatásokat észlelünk, azonnali javítás szükséges. Sok esetben nem klasszikus hibáról van szó, hiszen a fék egyes részeinek szavatossága minden járműben véges. A fék több kopó alkatrészt is tartalmaz, ami szabványos igénybevétel mellett is elhasználódik. A fékbetét csere szükségességének az ideje kérdéses, nem a ténye. Rendszeresen ellenőrizzük állapotát, hogy biztonságban autózhassunk.

Nem csak a fékbetét tud kopni, így időnként érdemes egy alaposabb vizsgálatot is tartani. Ha a féktárcsáknak már nagy a válla, cseréjük nem várhat tovább. A fékdob és a fékpofa rendszeres ellenőrzése is indokolt, hiszen ezek is a jármű lassítását vagy rögzítését szolgáló, súrlódásnak kitett alkatrészei.

Szintén elhasználódó alkatrésze a fékberendezésnek a fékolaj, ami fokozatosan veszít tulajdonságaiból és így hatékonyságából. Minimum kétévente szükséges a fékolaj cseréje is. A fékolaj feladata hidraulikus fékberendezésekben a nyomást közvetíteni a különböző alkatrészek között. Szerencsésebb fékfolyadéknak nevezni ezeket a speciális összetételű szintetikus folyadékokat, mert bármilyen más olajjal való akár részleges összecserélésük esetén a fékberendezés szinte azonnal tönkremegy. Már csak ezért sem érdemes otthon, házi körülmények között a fékolajjal dolgozni, egyszerűbb és biztonságosabb, ha a művelet egy autószerviz felügyelete alatt történik.

Bármilyen ellenőrzés vagy javítás a fékrendszerben aránylag gyorsan elvégezhető egy felszerelt műhelyben. Járművünk garanciájának lejárta után nyugodtan forduljunk bármelyik márkafüggetlen szervizhez kérésünkkel. A fékrendszer hibái a rendszeres karbantartással sok esetben megelőzhetőek, így a költséges javítás elkerülhető, ha időben észleljük a problémákat. Ne halogassuk a fékkel kapcsolatos feladatokat, ha indokolt, azonnal végeztessük el a szerelést.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider