Évente elvégzednő karbantartási feladatok automata váltós autóknál

Évente elvégzednő karbantartási feladatok automata váltós autóknál

Az automata váltóval szerelt járművek éves karbantartása különféle speciális munkálatokat igényel annak érdekében, hogy a jármű mindig optimális állapotban maradjon. A következőkben bemutatjuk, milyen fontos karbantartási feladatokat kell évente végrehajtani az automata váltós járműveken, kitérve az olajcserére és a féktárcsa szabályozás problémáira.

A motorolaj csere éppúgy fontos ezen járművek esetében is, mint minden más személygépjárműnél. Az automata váltók olajának cseréje, azonban jóval nehezebb – igaz ritkábban is van rá szükség – mint más kenőanyagok frissítése. Az automata váltó olajcsere szerepe kiemelkedő a hibátlan működés fenntartásában. Az automata váltó olaja idővel kiszűri a szennyeződéseket, de így is elhasználódhat, csökkenhet kenőképessége. Éppen ezért, az autómataváltó olajának rendszeres cseréje elengedhetetlen, mivel friss olajjal a váltó hatékonyabban működik, növelve ezzel az egész hajtáslánc élettartamát.

Egy másik fontos éves karbantartási feladat a féktárcsa és fékbetét ellenőrzése. A nem megfelelő működő fék ronthatja a fékhatást vagy aszimmetrikus kopásokat okozhatnak az alkatrészeken. Minden alkatrész érzékeny arra, ha olyan súrlódásnak és kopásnak van kitéve, ami eltér eredeti feladatától. A féktárcsa és fékbetét megfelelő működése elengedhetetlen a jármű dinamikus és sima vezetéséhez. Az idővel kopó féktárcsáknak és fékbetéteknek a megfelelő működése biztosítja az optimális fékhatást és minimalizálja a kopás mértékét. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen kiemelkedő szerepe van a fékrendszer megfelelő működésének a személygépjárművek biztonságos üzemeltetése szempontjából.

Az elvégzendő karbantartási munkálatok tehát magukba foglalják az automata váltó olajcseréjét is, amely megóvja a váltót a kopástól és fokozza a jármű teljesítményét.

Az automata váltós járművek nem igényelnek több karbantartást és törődést, de mivel hazánkban nem annyira elterjedtek még az ilyen autók, így nem minden szerviz tud a megfelelő hozzáértéssel foglalkozni kocsinkkal.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider