Autó okmányai – mire jó a szervízkönyv?

Autó okmányai – mire jó a szervízkönyv?

Minden autónak vannak hivatalos okmányai és olyanok, ami nélkül nem szabálytalan ugyan közlekednünk, de hiánya problémás lehet. Ilyet okmány a szervizkönyv, ami ugyan nem kötelező, hogy legyen, ha van, nem kötelező, hogy vezetve legyen, de az autó értékét jelentősen csökkenti, ha nincs tisztességesen kezelve a dokumentum.

Mire jó a szervizkönyv, mit olvashatunk ki belőle és miért probléma hiánya?

A szervizkönyv arra szolgál, hogy az autó karbantartásait, javításait rögzítse, dokumentálja és ellenőrizhetővé tegye. Egyedi kérés esetén minden szervizlátogatásról kerül ide bejegyzés, mindegy, hogy az milyen okból történt. Ugyanúgy egy bejegyzést kap, ha az olaj került lecserélésre, ha a fékbetét csere történt meg vagy ha a vezérműszíj csere volt szükséges. A bejegyzés általában nem részletes leírás, de az igazán lényeges dolgokat tartalmazza. Ha javítani kellett a váltót, az biztosan szerepelni fog benne, de az, hogy kellett-e valahol tömítést cserélni vagy sem, az nem lesz benne.

A szervizkönyv minden esetben egy konkrét járműhöz tartozik. Minden esetben tartalmaznia kell egy olyan oldalt, ami alapján a jármű biztosan beazonosítható, erre általában az alvázszámot, a motorszámot és a felszereltségi adatokat használják. Ezt követően van hely bejegyzések írására. A bejegyzéseket minden esetben a szerviz teszi, szintén beazonosítható módon, azaz le van írva, hogy mikor és milyen beavatkozást végeztek.

A szervizkönyv jellegéből adódóan sosem teljesen rendezett vagy szennyeződés mentes. Nem is feltétlenül az egyes bejegyzések konkrét tartalma a lényeg, hanem az, hogy a bejegyzések összességéből megállapítsuk, mennyire volt rendszeresen karbantartva a jármű. Például adott futott kilométerhez illik, hogy megfelelő mennyiségű olajcsere bejegyzés tartozzon. Árulkodó jel lehet, ha minden bejegyzés ugyanúgy van kitöltve (vélhetően utólag lett egy alkalommal beírva minden), de az is, ha minden alkalommal más szerelőhöz került a jármű. Nézzük meg a bejegyzések dátumait is: ideális esetben nagyjából egyenletes időközönként követték egymást a szervizlátogatások.

A szervizkönyv hiánya arról árulkodik, hogy a tulajdonos nem volt elég gondos a karbantartások során. Természeten ez nem mindig van így, de a szervizkönyv pont arra szolgálna, hogy igazolja a gondosságot.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider