Miért olyan fontos a futómű beállítás? Veszélyei és jelei

Miért olyan fontos a futómű beállítás? Veszélyei és jelei

A szakemberek hogyan végzik el a futómű beállítást? A futóműnek beállítását egy korszerű számítógépes rendszer segítségével kezdik, ami egy négy fejes gép. Az első körülbelül 5-10 percben a futómű alkatrészeit vizsgálják meg. Amennyiben a gömbfejek és a szilentek megfelelő állapotban vannak, abban az esetben felszerelik a mérőfejeket és elvégzik a futómű beállítását. Azoknál a gépjárműveknél, ahol a futómű alkatrészei kopottak és biztonságos közlekedésre már nem alkalmasak először ki kell cserélni ezeket az alkatrészeket. Fontos még a gépek felszerelése előtt a levegőnyomást ellenőrizni a kerekekben.

Miért olyan fontos a futómű beállítás? Veszélyei és jelei
Miért olyan fontos a futómű beállítás? Veszélyei és jelei

Az autó felfüggesztéseit különböző behatások érik használat során, aminek következtében eldeformálódik. Megváltozik a kerekek összetartása, dőlése. Ezért nagyon fontos a biztonságos vezetés érdekében, hogy a futómű megfelelően legyen beállítva. Rossz futóművel rendelkező gépjármű vezetése nem biztonságos és fárasztó, mivel állandó korrigálást kell végrehajtani a kormánnyal. A rossz futómű beállítás a gömbfejeket, kerék csapágyakat, felfüggesztéseket, a lengéscsillapító szárát jobban terheli, és jelentősen rontja a gépkocsi egyenes futását, egyszersmind növeli az üzemeltetési költségeket (a gumi természetellenesen kopik). Kanyarodásnál szintén rendellenesen viselkedik a gépkocsi.

A kerék-beállítási paraméterek alapvetően befolyásolják a jármű egyenes- és ívmeneti tulajdonságait, a tapadási viszonyokat és a gumiabroncsok kopását. Nap, mint nap olyan behatások érik a gumiabroncsot, ami a minőségét rontja, mint például kátyú, padka, maximális súlyterhelés meghaladása és még sorolhatnám. Ezeknek a külső hatásoknak köszönhetően a futómű elállítódhat és így már nem lesz biztonságos. Arról már volt szó, hogy a kormányzás nehézkessé válik és fárasztóvá, de a költségeket is megnövelheti. Például a fokozott gumiköpenykopás, magasabb fogyasztás és az alkatrészek idő előtti kopásához is vezet. A nem megfelelő beállítás leggyakoribb jele az abroncsok egyenetlen és gyors kopása, illetve a jármű egyenestől való elhúzása. Ebben az esetben futóműállítás, futómű beállítás szükséges.

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánlatkérés
close slider