3 szűrő a kocsiban, ami a levegő, az olaj és az üzemanyag tisztaságáért felel

3 szűrő a kocsiban, ami a levegő, az olaj és az üzemanyag tisztaságáért felel

Az olajszűrő, a levegőszűrő és az üzemanyagszűrő létezéséről mindenki hallott már és az is közismert, hogy az éves karbantartáskor nem ezeken érdemes spórolni, mert csak néhány ezer forint cseréjük. Ha más nem, akkor egy visszatérő alkalom biztos előhozza a csere szükségességét: a műszaki vizsga. Budapest autószervizeinek java a vizsgára felkészítés során elvégzi a klíma tisztítását vagy, ha szükségesa feltöltését, valamint ez tökéletes alkalom az olajcsere megejtésére is. A tárgytól nem kanyarodunk el jobban, röviden megnézzük a kocsiban található három szűrő szerepét a jármű hibátlan működésében.

Olajszűrő

Az olaj a motor kenőanyaga, de szerepe van a hőelvezetésben is. Az olaj kémiai tulajdonságai a használat során megváltoznak, azok egyre kevésbé képesek ellátni feladatukat. Ezért kell még a legjobb minőségű olajat is meghatározott időközönként az olajleeresztő nyíláson keresztül eltávolítani és friss kenőanyaggal feltölteni a rendszert. A súrlódás következtében azonban fémszennyeződések is kerülnek a folyadékba, amik szintén csökkentik az olaj hatékonyságát. Ezen fizikai szennyeződések szűrését végzi az olajszűrő, amit ennek megfelelően időnként cserélni szükséges.

Levegőszűrő

Kezdjük a legfontosabbal: a levegőszűrő és a pollenszűrő nem azonos, noha mind a kettő a levegő tisztaságáért felel. Amíg a pollenszűrő az utastér eleme, aminek feladata a por, az allergének és a kórokozók szűrése az utastérbe kerülő levegőből, addig a levegőszűrő a motorban található. A belső égésű motorral hajtott járművek üzemeléséhez nem csak üzemanyagra van szükség, hiszen annak égése levegő nélkül nem lenne megoldható. A levegőt a motor a környezetből veszi fel, de nem mindegy, hogy milyen az a levegő, amit a motor belsejébe engedünk. A levegőszűrő azt a levegőt szűri meg a szennyeződésektől, amit a motor használ fel a belső égés során.

Üzemanyagszűrő

Az üzemanyagszűrő abban is különbözik elődeitől, hogy egy autó élettartama alatt ritkán, esetleg soha nem kell cserélni, éppen ezért jóval nehezebb elérni. A szűrő feladata, hogy az üzemanyagban található szilárd szennyeződéseket, esetleg vizet kiszűrje. A dízelautók tulajdonosai pórul jártak: számukra rendszeresen szükséges a csere, igaz ez is “filléres” tétel az esetek többségében. Mindenképpen tájékozódjunk autónk típusára vonatkozó előírásról, hogy ne forgalmi szituációban érjen minket probléma egy olcsó alkatrész rendellenes működése miatt.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider