Műszaki vizsga előtti autóklíma ellenőrzés

Műszaki vizsga előtti autóklíma ellenőrzés

A műszaki vizsga során az autó minden berendezésének előírásszerűen működnie kell, ez alól még a klíma sem kivétel, noha nyilván nem azt vizsgálják, hogy mennyi idő alatt hűti le az autó utasterét a berendezés. Ugyanakkor a levegőztető rendszernek megfelelően kell működnie ahhoz, hogy a jármű biztonságosan vezethető legyen, például a szélvédők páramentesíthetőek legyenek, vagy ne juthassanak kellemetlen, esetleg mérgező gázok az utastérbe.

A műszaki vizsga előtt éppen ezért akkor is érdemes az autóklíma ellenőriztetése és karbantartása, ha a klímát az év során nem igazán használjuk. A vizsgálat jellemzően a következő lépésekből áll:

1) Vezérlőgombok és hűtőventillátor működésének ellenőrzése.

2) Klímagáz ellenőrzése, cseréje, utántöltése.

3) Amennyiben szükséges, a klímarendszer tisztítása, karbantartartása.

4) Cseréljük a pollenszűrőt – erre szinte biztosan szükség van évente.

5) A nyomás, a szivárgás és a teljesítmény ellenőrzése.

6) A teljes rendszer tesztelése.

Kiemelten fontos a klíma átnézése, ha a hűtés hiányán van gyenge hatékonyságán kívül más problémákat is tapasztalunk. Ilyen, ha a páramentesítés nem működik vagy ha olajos réteg képződik a szélvédő belső felületén. Ezek már nem pusztán kényelmi kérdések, hanem a vezetés biztonságát is befolyásolják és a rendszer hibájára utalnak. A páramentesítés problémája rendszerint karbantartással megelőzhető, hiszen a hűtőküzeg ellenőrzésével, az esetleges szivárgások megszüntetésével ezen probléma is megoldódik.

Ha nem hatékony a hűtés, az nem derül ki a műszaki vizsga alkalmával, de ha olajos réteg van a szélvédőn, vagy a vizsgabiztos az alapvető karbantartás hiányát tárja fel a vizsga folyamán, akkor az bukáshoz és ilyen módon jelentős kiadásokhoz vezet. Ne hanyagoljuk el tehát az autóklíma rendszeres karbantartását, hiszen nem pusztán egy kényelmi berendezésről van szó, ráadásul a karbantartás a megfelelő eszközökkel rendelkező szerviz számára rutin feladat, ami gyors és aránylag olcsó is. Évente egyszer nézessük át autóklímánkat.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider