A lengéscsillapító szerkezet felépítése és hibái

A lengéscsillapító szerkezet felépítése és hibái

A lengéscsillapító feladata a gépjárművek stabilitásának, kormányozhatóságának és kényelmének biztosítása. A lengéscsillapító a felfüggesztési rendszer része, ami a rázkódások elnyeléséért felelős. Felépítését tekintve három fő elemből áll. A cylinder egy henger alakú rész, ami a hidraulikus folyadékot tartalmazza. Ebben mozog a dugattyú, ami a folyamatot vezérli. A dugattyún szelepek találhatóak, amiknek állásától függően áramlik a hidraulikus folyadék a dugattyú kamráin keresztül.

Kopó alkatrészekről beszélünk, így a lengéscsillapító hiba gyakori jelenség. A kopott lengéscsillapító nem tud tökéletesen működni, így az autó kanyarokban vagy rosszabb útfelületen erősen rázkódik. A szerkezet hibájára utalhat ha kopogó, kattogó hangot hallunk a motorháztető felől vagy ha fékezéskor az autó kissé húz valamelyik irányba. Ha a gumiabroncs egyenetlenül foltokban kopik, szintén a lengéscsillapító gondolhatunk. Az autó furcsa tartása is árulkodó lehet. Ha üres helyzetben a jármű hátulja nagyon lesüllyed vagy éppen indokolatlanul felemelkedik, annak oka általában a lengéscsillapító helytelen működése. Összességében az autó stabilitása, kormányozhatósága és kényelme romlik.

A lengéscsillapító árak típusonként és fajtánként nagy mértékben eltérnek. A legolcsóbb darabok 10 ezer forint körül kaphatóak, de van hússzor drágább változat is. Maga a lengéscsillapító nem kimondottan drága, de négy darab van belőle egy személyautóban, amit négy helyen kell cserélni, így a végére azért több százezres tétel is lehet akkor is ha olcsóbb gyártmányokat választunk, de mindegyik cseréjére rászánjuk magunkat. A lengéscsillapítók állapotát az autó műszaki vizsga folyamán is kiemelten vizsgálják, így a cserét érdemes a hatósági vizsga ideje elé időzíteni.

Lengéscsillapító éves vizsgálatára tehát úgy szükséges időpontot foglalni, hogy ha a vizsgálat hibát tár fel, még biztosan legyen időnk a szükséges javítások elvégzését kérnünk. A csere nem kimondottan bonyolult, a szakképzett autószerelőknek a rutin feladatok közé tartozó tevékenység.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider