Mikor nem elég a nyomás ellenőrzése és futómű állításra menni?

Mikor nem elég a nyomás ellenőrzése és futómű állításra menni?

A vezetés kényelme és biztonsága szempontjából elengedhetetlen, hogy a futómű és a kerekek megfelelő állapotban legyenek és jó teljesítményt nyújtsanak. Minden autótulajdonos számára rutin feladat a nyomás rendszeres ellenőrzése a kerekekben, szükség esetén annak korrigálása. A megfelelő nyomás befolyásolja az autó úttartását, futását és a fékutat is. A gumik profilmélységének ellenőrzése hasonlóan bevett feladat, hiszen kopott gumival veszélyes autóznunk, így periodikusan ellenőriznünk szükséges, hogy még megfelelő-e a barázdák mélysége gumiabroncsunkon.

Vannak helyzetek, amikor ez nem elég és futóművünket külön ellenőrizni, beállítani szükséges. Ha az ellenőrzés folyamán azt tapasztaljuk, hogy a gumik egyenetlenül kopnak, például a belső vagy a külső oldalukon gyorsabban, akkor mindenképpen szerelőhöz kell fordulnunk. A hiba gyakran beállítással is orvosolható, de ha sokáig várunk, akkor a futómű állítása mellett, a gumik jelentős kopása miatt azok cseréje is szükségessé válhat.

Furcsa zajok, rezgések vagy a kormányzás instabilitása esetén szintén érdemes ellenőriztetni a futóművet és alkatrészeit. A probléma oka lehet egy kopott csapágy, gömbcsukló vagy más felfüggesztéshez kapcsolódó alkatrész is. Az esetek többségében a futómű tesztpadon történő beállítása is megoldja a problémát.

A futómű az autó hibája nélkül is elállítódhat, ami a hazai útviszonyok fényében nem is ritka vagy váratlan esemény. A kátyúk, fekvőrendőrök megviselhetik a futóművet, miként a városi használat közben a padkákról való le- és felhajtás sem tesz neki jót.

A futómű beállítás ár több tényező függvénye. Ha profi, modern gépekkel végzett futómű beállítást feltételezünk akkor az árat befolyásolja, hogy hány tengely beállítása lehetséges. Terepjárók beállítása valamivel költségesebb. Személyautók esetében állapotvizsgálattal egybekötött futómű állítás az első tengelyen hozzávetőlegesen 15 ezer forintba kerül, ha mindkét tengelyen szükséges a mérés, akkor 20 ezer forint körüli árral számolhatunk. Beragadt csavarok bontása, vagy szabad szemmel nem látható elemek kopásának vizsgálata további költségeket jelenthetnek.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider