Mikor kell cserélni a vezérműszíjat és a fékbetétet?

Mikor kell cserélni a vezérműszíjat és a fékbetétet?

A személyautó alkatrészei között sok a forgó, súrlódó és emiatt idővel elhasználódó, illetve alapvető funkciója közben eleve kopóra tervezett. Előbbire példa a vezérműszíj, amely összeköti a motor hajtó- és vezérműrendszerét, míg utóbbira fékbetét, ami az autó lassításáért felelős és eleve úgy van kialakítva, hogy puhább anyagösszetétele miatt elkopjon és ne a fékezett felület maga károsodjon.

A fék állapotát figyelembe veszik a vizsgáztatás során, így a fékeket megfelelően karban kell tartani. Mikor jön el a csere ideje? Ehhez a legjobb tanács, hogy ne egy weboldalról vagy facebook csoportból tájékozódjunk: az ilyen kérdések megválaszolására való egy jó autószerviz. Budapest bármelyik kerületében vagy az ország nagyobb településein biztosan találunk olyan szakembert, aki sokkal konkrétabb és megalapozottabb választ tud adni.

Általánosan a vezérműszíjat 60 000 és 150 000 kilométer közötti megtett távolság után javasolják cserélni. Az idő is számít: a vezérműszíj anyaga a környezeti tényezők hatására idővel elöregszik, kiszárad és megrepedezik. A hajtásrendszer típusa és a gyári ajánlások figyelembevételével kell cserélni az alkatrészt, vagy akkor ha a már említett külső jelek megjelennek rajta.

Ha furcsa rezgés, vibrálás jelentkezik lassításkor, a féktárcsa csere szükséges lehet. A fékek állapotát évente legalább egyszer akkor is ellenőriztessük, ha semmilyen problémát nem tapasztalunk. A kopás itt nem hiba, hanem természetes folyamat, így akkor is időszerű lehet a fékbetét csere, ha külön nem tapasztaltunk problémát. Sőt igaziból ez a jó: autónk hibátlanul működik, csak kopó alkatrészei kopnak.

Támpontot azért adunk itt is: nagyjából 50 000 kilométerenként érik meg egy betét a cserére. Ha csak városi körülmények között autózunk, akkor valamivel hamarabb, ha döntően hosszabb távokon, akkor ennél tovább autózhatunk biztonságosan. A fékhatás romlása, a rezgés és hanghatások viszont arra utalnak, hogy nincs késlekedésre időnk, irány a szerviz és a fékek átvizsgálása. A jobb fékek kopásjelzővel is rendelkeznek, amik egyértelműsítik a csere szükségességét.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider