A futómű évente esedékes átvizsgálása

A futómű évente esedékes átvizsgálása

A futómű biztosítja a jármű kerekeinek felfüggesztését, azok irányítását és felel a stabil úttartásért. A futómű részei a rugók, a lengéscsillapítók, a lengőkarok és egyéb stabilizáló elemek. Tágabb értelemben a futómű részének tekinthetjük a fékrendszert és a kormányművet is. Ezen rendszerek tökéletes működése alapkövetelmény a gépjármű műszaki vizsga folyamán, de éves ellenőrzésük és karbantartásuk akkor is indokolt, ha éppen nem szükséges vizsgáztatni vagy nincs konkrét hiba, aminek okát szeretnénk megtalálni.

A futóművet több módszerrel is meg szokták vizsgálni. A futómű megfelelő beállításai műszerrel ellenőrizhetőek. A hazai útviszonyok, kátyúk, fekvőrendőrök vagy éppen a városi használat során jellemző padkáról való le- és felállások megviselhetik a futómű alkatrészeit. Az esetleges hibákat esetben javítani kell, különben idő előtti gumikopás várható, illetve nem lesz az autónak tökéletes egyenesfutása. A kopások mértékét, a gumiágyak, a gömbfejek és a csapágyak állapotát leginkább fizikai vizsgálattal lehet megállapítani. Minden gumialkatrésznek pontosan a helyére kell illeszkednie.

A futómű vizsgálatához kapcsolódóan elengedhetetlen a gumik állapotának ellenőrzése. Ha már úgyis átvizsgálásra kerül járművünk, ez a megfelelő alkalom a fékrendszer átnézésére. Ellenőriztessük a fékbetétek kopását, a fékkar vagy a fékdob esetleges sérüléseit és a fékfolyadék szintjét. Ha szükséges cseréljük a kopott, elhasználódott alkatrészeket. Ugyancsak megfontolandó a kipufogó ellenőrzése is. Itt nem csak a csövek és a dob sérülésmentességére érdemes koncentrálnunk, hanem a kibocsátott anyagokra is (ez általában diagnosztikai eszközökkel vizsgálható).

A közlekedési járműveknek nem azért kell megfelelő állapotban lenniük, hogy átmenjenek a műszaki vizsgán, hanem azért, hogy céljuk szerint biztonságosan használni tudjuk őket. Ezt rendszeres és szakszerű karbantartással és precíz szervizeléssel elérhetjük. Az így kezelt járművek meghibásodási esélye jóval alacsonyabb és a forgalomban is nyugodt szívvel vehetünk részt velük.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider