Ne felejtsük el a klímatöltést a műszaki előtt

Ne felejtsük el a klímatöltést a műszaki előtt

Az autó műszaki vizsga célja, hogy minden forgalomban részt vevő jármű a minimum biztonsági előírásokat teljesítse, a gépkocsi alkatrészei rendeltetésszerűen használhatóak legyenek, azok ne jelentsenek veszélyt sem az utasokra, sem más közlekedési szereplőkre. A jármű öregedésével a műszaki vizsga egyre sűrűbben indokolt. A vizsgától függetlenül is érdemes évente átnézetnünk járművünket és a legfontosabb javítási és karbantartási feladatokat elvégeztetnünk.

A fék talán a legfontosabb olyan szerkezet járművünkben, ami kopó alkatrészeket tartalmaz. Ha évente csak egy alkalommal jutunk el a szerelőhöz, akkor a fékek állapotánál nem az a fontos kérdés, hogy a jármű átmegy-e a műszaki vizsgán, hanem az, hogy várhatóan megfelelően fog-e a következő szervizlátogatásig működni. Ha a fékbetétek éppen megfelelnek az előírásoknak, akkor várhatóan a következő ellenőrzés előtt már túlságosan is kopottá válhatnak.

Nézessük meg a sebességváltót is (erős kopás esetén kuplung csere is indokolt lehet). Ne feledkezzünk meg az olajcseréről és a fékfolyadék ellenőrzéséről. A lejárt szavatosságú folyadékokat teljesen cserélni kell, nem elégséges a rátöltés. Méressük be a kormánymű és a futómű beállításait. Nézzük meg a gumik profilmélységét és ellenőrizzük a világító berendezéseket. Minden biztonsági elemnek az előírások szerint kell működnie (biztonsági övek, légzsákok stb. ) A jármű karosszériájának is rozsda- és sérülésmentes állapotban kell lennie ahhoz, hogy a műszaki vizsgán sikeresen tejesítsen az autó. Minden utólag beépített elemnek szabályosnak kell lennie és célszerűen szükséges működnie.

Évente esedékes a klíma átvizsgálása is. A klímatöltést követően a klímatisztítás / fertőtlenítés is javasolt, amit egyébként is évente egyszer javasolt elvégeztetni. A klíma felel az utastér levegőjének tisztaságáért és hőmérsékletéért, ezek nem csak az utasok komfortérzetét, de a vezetés biztonságát is befolyásolják. Ugyan a légkondicionáló tökéletes működése nem feltétele a sikeres műszaki vizsgának, de mindig rossz jel és extra figyelmet kap az az autó, ahol egyes berendezések nem működnek tökéletesen – ez ugyani a rendszeres karbantartás hiányára utal.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider