Behozott használt autók átvizsgálása

Behozott használt autók átvizsgálása

Továbbra is jellemző behozott használt gépjárművek vásárlása hazánkban. Ennek oka a használt járművekre mutatkozó alacsonyabb kereslet a nyugati piacokon és az ebből következő gyorsabb értékvesztés. Tehát ugyanaz a jármű kint kevesebbet ér mint idehaza és ez még akkor is igaz, ha a külföldről behozott autók hazai üzembe helyezésének többletköltsége is van. A behozatalt ez az általános különbség okozza, nem az, hogy kint lassabban kopik a fékbetét egy autóban vagy nem használódna el a hűtőfolyadék. Nyugat-Európában sem az a jellemző, hogy idősebb svájci hölgy azért vegyen autót, hogy vezetett szervizkönyv mellett ne használja csak garázsában tartsa azt, hogy végül áron alul eladhassa.

Az igazán olcsó nyugati kocsiknak általában van valamilyen rejtett hibája. Ez nem feltétlenül tragikus, csak érdemes tisztában lenni azzal, hogy döntően ezért olcsó. Mielőtt elindulnánk új használt járművünkkel érdemes egy ahhoz hasonló átvizsgálásnak alá vetni, amit műszaki vizsga előtt tennénk vele. Viszonylag gyakori feladat az ilyen járműveknél a fékjavítás, fékbetét csere, vezérműszíj csere. Gyakori, hogy a karosszériának volt valamilyen problémája, rozsdásodott vagy az autónak volt egy kisebb (vagy nagyobb) balesete.

Autónk üzembiztos élettartamát alapvetően a karbantartás határozza meg, igaz ez akkor is, ha eddigi életét itthon és akkor is ha külföldön teljesítette. Lehetőleg olyan használt autót válasszunk, amin egyértelműen látszanak a karbantartás eredményei, az elvégzett javítások dokumentáltak. Egy több éves autóhoz valamilyen módon – ha más nem a kopó alkatrészek cseréje vagy a motorolaj megújítása kapcsán – hozzá kellett nyúlni. Meghatározó, hogy ennek létezik-e dokumentációja és az életszerű-e?

A nyugati behozott autó nem feltétlenül jobb műszaki állapotú, mint ahogyan az sem biztos, hogy rosszabb és valami átverés lehet a történetben. A jármű átvizsgálásához és későbbi szervizeléséhez olyan műhelyt válasszunk, ahol már korábbról vannak tapasztalataink és megbízunk bennük. Az általuk javasolt szerelések elvégzése után, rendszeres karbantartásuk mellett, hosszú ideig lehet megbízható autónk.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider