Éves klíma ellenőrzés: szűrők cseréje, hűtőközeg szintje, lejárt folyadékok

Éves klíma ellenőrzés: szűrők cseréje, hűtőközeg szintje, lejárt folyadékok

A gépjármű egészséges és kellemes hőmérsékletű beltéri levegőjének biztosításához elengedhetetlen az autóklíma rendszeres ellenőrzése és karbantartása. Ha kellemetlen szagok jelennek meg a befúváskor vagy a klímaberendezés hűtőteljesítménye csökken, akkor egészen biztos szükség van egy alapos átvizsgálásra.

Ajánlott évente legalább egy alkalommal megnézetni a jármű klímáját. Ilyenkor érdemes cseréltetni a pollenszűrőt és klímatisztítást is kérni. A pollenszűrő neve ellenére nem csak az allergiások számára hasznos. Ez a szűrő felel mindennemű szennyeződés, por felfogására, így a levegő keringetése közben tisztítja az utastérbe jutó levegő minőségét. Ha a pollenszűrő a használat során eltömődik, az csökkenti levegőtisztítási képességét és a teljes klímaberendezés hatékonyságát. A pollenszűrő cseréjének elmaradása esetén baktériumok is könnyebben megtelepednek a rendszerben, amik az utasok megbetegedését okozhatják. A pollenszűrő megbízható módon nem tisztítható, ezért a csere minden esetben ajánlott.

A hűtőközeg felel a gyors és hatékony hőmérsékletcseréért. Hiába zárt a rendszer, használat közben a közeg elillanhat, illetve folyamatosan veszít előnyös tulajdonságaiból, így idővel cserére szorul. Abban az esetben, ha nem használjuk a járművet, akkor is ajánlatos időnként a hűtőközeget cserélni. A hűtőközeget általában már 5 év elteltével indokolt cserélni még ha nem is lyukas a rendszer, mert van egy természetes minimális hátőközeg csökkenése az évek során. 5-10 év elteltével már erezhető a klíma teljesítményén, hogy kevesebb hűtőközeg van a rendszerben. A klímatöltés során általában a régi hűtőközeget teljesen eltávolítják, majd a rendszert újra feltöltik.

Évente egyszer a klímaberendezés többi elemének átvizsgálása, általános tisztítása is javasolt, ami a hosszú távú hibamentes működés alapját biztosítja. Miként a legtöbb alkatrésznél, a klímánál is a rendszeres karbantartással őrizhetjük meg jó állapotát és biztosíthatjuk a kifogástalan működést. A klíma nem csak nyáron fontos, a legtöbb szűrő télen is funkcionál és az autó fűtését is ugyanaz a rendszer látja el.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider