A legjobb az egyenes út, fontos vizsgálatok használt autó vásárlásakor

A legjobb az egyenes út, fontos vizsgálatok használt autó vásárlásakor

Használt autó vásárlása mindig lutri, a kockázatok csökkenthetőek, de nem szüntethetőek meg teljesen. Ha kereskedőtől vásárolunk, támaszkodhatunk mások tapasztalatára, de ez sem jelent biztos garanciát. Magánszemély esetében a rövid találkozások alapján szerzett benyomásból kellene megítélnünk, mennyire volt gondos gazdája járművének: lehetetlen feladat. Ezért még ha a legjobbat is feltételezzük az eladóról, nem kerülhetőek meg az alábbi vizsgálatok.

Eredetiségvizsgálat

Az eredetiségvizsgálat azt a célt szolgálja, hogy kiderüljön a tranzakció részét képező jármű áll e körözés alatt, lopott-e? Rémtörténetek rendre előkerülnek, hogy ez a vizsgálat nem hoz 100%-os eredményt, de az esetek többségében működik.

Általános átvizsgálás

Érdemes komoly tesztnek alávetni új járművünket. Ne az lebegjen szemünk előtt, hogy átvertek-e minket vagy jó bizniszt csináltunk, hanem az, hogy a forgalomban biztonságosan részt vehessünk. Ha nem is mindenben kell teljes mélységében megtörténnie, de egy ahhoz hasonló tüzetes átvizsgálás javasolt, amit műszaki vizsga előtt kérnénk.

Futómű beállítás

Ezzel az átvizsgálás eredményétől függetlenül számolhatunk, szinte biztosan szükség lesz a jármű futóművének beállításra, korrekciójára. A vizsgálat gyors és nem kifejezetten drága, ahhoz képest mennyit tud javítani az autó úttartásán. Egyenes haladás és kanyarodás közben is létfontosságú, hogy a kerekek megfelelő módon érintkezzenek az útfelülettel és jól reagálják le annak egyenetlenségeit. A gumiabroncsok állapotát is ellenőrizni kell.

Gyors karbantartás

Általános karbantartáson értjük az általános ellenőrzés alkalmával nehezen vizsgálható, de könnyen cserélhető folyadékok cseréjét, utántöltését. Nincs ember, aki olajat cserélne az autóban, mielőtt eladná. Ráadásul nem tudhatjuk pontosan mennyi ideje nincs napi használatban a jármű. Egy szónak is száz a vége: a vásárlást követően érdemes beiktatnunk egy olajcserét, a levegőszűrő és az olajszűrő cseréjét, a klíma tisztítását és feltöltését. Természetesen minden egyéb folyadékszintet (hűtőfolyadék, fékfolyadék) ellenőrizzünk.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider