Elektromos fékrendszer és automata váltó karbantartása

Elektromos fékrendszer és automata váltó karbantartása

Az elektromos fékrendszerek karbantartása kevésbé követel meg hagyományos olajcserét vagy mechanikai beavatkozást. Az elektromos fékrendszerekben ugyanakkor gyakran speciális elektronikai és vezérlőrendszerek vannak, amik ellenőrzése és karbantartása szakértelmet igényel. Elektromos fékrendszer esetében az autódiagnosztika szerepe nő meg, hiszen az egyes rendellenességek okának kiderítése mechanikai módon kevésbé lehetséges.

Az automata váltó olajcsere a gyártó által meghatározott futásteljesítmény vagy idő után indokolt. Az automata váltókban is nagyon fontos szerepet játszik az olaj a megfelelő működés és a hosszú élettartam szempontjából. A váltó olajcsere mindig bonyolultabb, mint a motorolaj csere. Sok típus esetében egy alkalommal nem is engedhető le teljesen az összes olaj a rendszerből. Mindenképpen javasolt az otthoni próbálkozás helyett szakértőhöz fordulni a kérdéssel. Utóbbi azért is fontos, mert csak a megfelelő minőségű és az eszköz előírásainak megfelelő folyadék használható.

A duplakuplungos sebességváltók (DSG) az automata váltók speciális csoportját alkotják, amit a Volkswagen csoport autóihoz, például a Volkswagen, Audi, Skoda vagy a SEAT modellekhez szerelnek gyakran. A használat szempontjából automata váltónak tekinthetőek, miközben műszaki kialakításuk közelebb áll a hagyományos mechanikai váltókéhoz. Kialakításuk miatt üzemelésük hatékony, de bonyolult felépítésük miatt a meghibásodás esélye nem csekély, miközben a javítás költsége sem alacsony. Éppen ezért kiemelkedően fontos a megfelelő karbantartása az ilyen sebességváltóknak.

A DSG váltóknál általában két különböző “olajtartály” van, amelyeket külön kell cserélni. A gyakorlatban ugyanis két váltó dolgozik egymás mellett, egymást kiegészítve, részben külön rendszerben. A DSG váltók érzékenyebbek a váltóolaj hőmérsékletére is, magasabb hőmérséklet esetén hatásfokuk romlik, ami meghibásodáshoz vezethet. A DSG váltókban szűrők is találhatóak, amiknek periodikus cseréje szintén indokolt. Amit az üzemelés költséghatékonyságán spórolunk, azt nem árt a karbantartás minőségébe befektetnünk a DSG váltós autóknál.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider