Hatósági műszaki vizsga és arra való felkészítés ára

Hatósági műszaki vizsga és arra való felkészítés ára

Hatósági műszaki vizsgáztatást több autószerviz is vállal. A műszaki vizsga ára egy központilag meghatározott hatósági díj. Ennek ellenére azt tapasztalhatjuk, hogy a különféle szervizek eltérő árszabásokat alkalmaznak. Hogyan lehetséges ez, egyáltalán szabályos-e ez így?

A válasz az, hogy attól függ. A szervizek által használt árak sok esetben más szolgáltatásokat is tartalmaznak, mint pusztán a vizsgadíjat. A kérdés az, hogy ezen szolgáltatásokról kapunk-e tájékoztatást, ezeket előzetesen kértük-e vagy meglepetésként jelennek meg ismeretlen tételek a számlán. Nézzük mi az, ami befolyásolja a hatósági műszaki vizsga árát.

Nem minden szerviz vizsgaállomás, de a vizsgáztatást ettől még vállalják. Önmagában annak is lehet valamekkora költsége, hogy valakit megbízunk azzal, vigye el járművünket vizsgáztatni. Ez nem feltétlenül jelent konkrét szállítást, magában foglalhatja azt, hogy valaki foglalt számunkra időpontot, ott volt amikor a vizsga megtörtént, átvette a járművet és ezekkel nem nekünk kellett foglalkozni. Optimális esetben ez nem lehet több néhány ezer forintnál. Komolyabb költséget az jelenthet, ha átvizsgálást is kérünk. 10 ezer forint alatt, aligha várható el egy alapos, próbavizsgával felérő, teljes körű vizsgálat. Ha ezen az átvizsgáláson minden rendben van, újabb költségre nem kell számítanunk, tehát a végszámlán a hatósági díjon felül az átvizsgálás, esetleg a vizsgára való bocsátás költsége szerepelhet.

Ha az átvizsgálás problémát tár fel, akkor annak súlyosságától függően jelentkezhetnek költségek. Fékbetét csere, kuplung csere, új abroncsok felszerelése, kisebb hibák javítása, folyadékok feltöltése – csak hogy a leggyakoribbakat említsük. Itt az alkatrész árát és a munkadíjat is térítenünk szükséges. Ha eleve sejtjük, hogy valamivel gond lehet, azt érdemes előre jelezni, így az átvizsgálás megkezdése előtt az adott területre külön figyelmet fordíthatnak a technikusok. Például ha pulzáló rezgéseket érzünk a fékpedálnál, számíthatunk arra, hogy ott valami nincs rendben. Kettős üzemű járművek esetében érdemes előre megkérdezni, jelent-e ez többlet költséget az eredetileg feltüntetett árakhoz képest.

Ha tehát minden rendben van járművünkkel, akkor annak típusától függően (négy kerék hajtású járművek hatósági vizsgadíja magasabb) átvizsgálással együtt nagyjából 40-50 ezer forintból ki kell jönnie egy sikeres vizsgának. Ha valamit cserélni kellett, annak költsége ehhez adódik hozzá.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider