Mit jelent a fékút és mitől függ a hossza?

Mit jelent a fékút és mitől függ a hossza?

A fékút az a távolság, amennyi idő alatt járművünket megállítjuk az ezt szükségessé tevő körülmény észlelésétől. A fékút tehát függ a reakcióidőnktől és a féktávolságtól. Ezt azért szükséges kihangsúlyozni, mert sokan csak a féktávolságot tekintik ennek, pedig a fékút hosszát alapvetően befolyásolja a sofőr személye és külső körülmények is. Mindig kipihenten vezessünk és az időjárási körülményeknek megfelelően, hiszen ezek is befolyásolják az észlelést és a reakciónk gyorsaságát. Szintén külső körülményként kell mérlegelnünk az útviszonyokat, a burkolat épségét és esetleges csúszását.

A külső körülményeken kívül a gépjármű műszaki állapota is döntő a fékút, azon belül a féktávolság hosszát illetően. Mik azok a területek, ahol a legtöbbet tehetünk azért, hogy az autó féktávolsága csökkenjen? A legegyértelműbb, hogy a fékrendszer legyen megfelelő állapotban. A fékfolyadék szintje és állapota legyen az előírásoknak megfelelő, a kopó alkatrészeket rendszeresen ellenőrizzük, ne csak akkor, ha időszerű a vizsgáztatás.

Az észlelés gyorsasága függ a szélvédőnk tisztaságától és járművünk fényszóróinak működésétől. Rendszeresen tisztítsuk meg ezeket és rövid távon se induljunk el piszkos, vagy a kilátást zavaró, jeges szélvédőkkel valamint nem elégséges világítást adó lámpákkal. Sose terheljük túl autónkat, mert az jelentősen növeli a féktávolságot. Mindig ellenőrizzük gumiabroncsaink állapotát, a szükséges profilmélység meglétét és a keréknyomást.

Egy megfelelően felszerelt autószerviz segítségével mérjük be évente futóművünket. A helyes futómű beállítás javítja az úttartást így csökkenti a fékutat. A lengéscsillapítók állapota szintén meghatározó lehet rosszabb minőségű utakon való fékezéskor.

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a felelősség sofőrként minket terhel, mi felelünk az általunk vezetett jármű kielégítő műszaki állapotáért, annak karbantartásáért, de azért is, hogy a látási és útviszonyoknak megfelelő sebességet választva biztosan képesek legyünk megállítani a kocsit, ha arra szükség van. Azt talán mondani sem kell, hogy saját magunknak is józannak és kellően pihentnek kell lennünk és a vezetésre kell koncentrálnunk.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider