Vákuum szerepe a fékrendszerben

Vákuum szerepe a fékrendszerben

A vákuum egy olyan fizikai jelenség, amiben a nyomás a környezetéhez képest alacsonyabb. A vákuum tulajdonképpen egy nagyon alacsony sűrűségű levegő, aminek így tulajdonságai is eltérnek környezetétől. Értelemszerűen vákuum csak zárt rendszerekben létezhet.

Az autókban használt vákuum a motor szívórendszeréből vagy a vákuumpumpából származó alacsony nyomású levegőt hasznosítja. A hasznosítás területei járműtípusonként eltérő, de jellemzően a kipufogógázok elvezetésében és a fékrendszerben gyakori.

Amikor megnyomjuk a fékpedált, a vákuumszabályozó lecsökkenti a nyomást a főfékhengerben, ez segíti a fékolaj azonnali és gyors áramlását a fékbetétekhez, és megkönnyíti azok összenyomását a féktárcsával. Így a fékpedál mozgásának gyorsaságát és az erejét közvetve növeli, ami az autó lassítását könnyíti.

Ebből következik, hogy a vákuum hiánya a rendszer hatékonyságának csökkenését és így a fékút hosszának növekedését okozza, mivel a pedál lenyomása sokkal nagyobb fizikai erőt igényel. Fékjavítás során a vákuumrendszer épségének és a vákuumszabályozó hibátlan működésének ellenőrzése kiemelt figyelmet kap.

A fék az egyik legfontosabb alkatrésze járművünknek, hibás fékrendszerrel rövid távon is veszélyes az autózás. Éppen ezért probléma esetén nem halogatható javítása, illetve kiemelten fontos karbantartása, hogy ne meglepetésszerűen és hirtelen jelentkezzenek a gondok.

Gyakorlatilag az összes autószerviz Budapest környékén foglalkozik fékek javításával is. Ugyanakkor pont azért, mert az egyik legfontosabb rendszer a járműben, érdemes ott átnézetni, ahol rendszeresen látják járművünket. Ha az átvizsgálás folyamán hiányosságot találnak, elképzelhető, hogy azonnali javítás is indokolt.

A vákuum esetében a szivárgások és szelephibák a gyakoriak, ahol kevésbé a javítás, mint sem a probléma megtalálása jelenti a nagyobb kihívást. Szennyeződések vagy lerakódások is befolyásolhatják a vákuumrendszer állapotát, mint ahogyan az érzékelők és vezérlők is meghibásodhatnak. Mivel az autóban a vákuum feltétele a hatékony és könnyen kezelhető fékerőnek, ezért fontos annak hibátlan működése. Főleg dízel autóknál tapasztalható, hogy a legváratlanabb helyzetekben fékezéskor hirtelen felkeményedik a fékpedál. Ilyenkor megszűnik a vákuumhatás és a fékrásegítés, ezért veszélyesen megnövekszik a fékút.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider