Hasznos páros: az éves olajcsere és futóműállítás összekötése

Hasznos páros: az éves olajcsere és futóműállítás összekötése

A motorolaj felel a motor mozgó alkatrészeinek kenéséért, azok közötti súrlódások csökkentéséért és a keletkező hő elvezetéséért. A motorolaj hozzájárul továbbá a korrózió elleni védelemhez és a tömítések megfelelő állapotának fenntartásához. Ugyanakkor az olaj használat közben fokozatosan veszít eredeti, előnyös tulajdonságaiból, illetve oxidálódik a használattól függetlenül az idő műlásával. Az autók többségénél az olajcsere évente szükséges.

A motorolaj jobban öregszik városi használat során, ahol gyakoriak a hideg indítások és a rövid utak. Szintén a városi vezetés viseli meg jobban a futóművet. Az úton található egyenetlenségek, kátyúk, villamossínek, fekvőrendőrök rendszeresen kis ütéseket adnak a futóműnek és az útpadkára való rendszeres fel- vagy az arról való lehajtás sem kíméli a futóművet. Az olajcsere mellett a futómű beállítás is szükséges lehet évente egyszer, így a két feladatot érdemes összeszervezni egy műhelylátogatás alkalmára.

Mind a futómű beállítása, mind az olajcsere gyors művelet és fontosságához képest nem is kifejezetten költséges. Az autószerviz ráadásul sokkal tisztábban tudja megoldani az olajcserét, mint mi otthon és a használt motorolaj szakszerű hulladékkezelése is könnyebben megoldható. Mindig válasszunk jó minőségű, a gyártó által előírt tulajdonságokkal rendelkező motorolajat gépjárművünk számára. Hosszabb távon drágább az olajon spórolni, mivel a nem megfelelő kenés vagy a keletkező lerakódások okozta javítások nagyobb költséget jelentenek, mint az árkülönbségen elért megtakarítás.

Ugyanez igaz a futómű szerviz esetében is. A futómű pontos beállítása nem pusztán a biztonságos úttartáshoz járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy a futómű egyenletes terhelést kapjon. A rosszul beállított futómű a gumiabroncsok gyorsabb és egyenetlen kopását okozzák, ami miatt hamarabb kell őket újra cserélnünk. Ne csak azért keressük tehát fel az autószervizt, hogy elhárítsa a már meglévő hibát járművünkön, hanem azért is, hogy megelőzzük alkatrészeinek idő előtti meghibásodását. Az évente esedékes olajcserét és futómű ellenőrzést könnyedén összeköthetjük egymással és egy általános vizsgálattal is.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider