Futómű, kormány, motorolaj, hűtőfolyadék – ezek legyenek mindig rendben

Futómű, kormány, motorolaj, hűtőfolyadék – ezek legyenek mindig rendben

Minden járműnek üzembiztos állapotban kell lennie ahhoz, hogy részt vehessen a közlekedésben. Vannak azonban olyan alkatrészek, amik nélkül rövid távon is veszélyes az autózás, így ezeket gyakran kell ellenőrizni és nem lehet halogatni a javítást ha rendellenességet tapasztalunk. Ráadásul nem is mindig klasszikus hibáról és javításról van itt szó, pusztán kopásról, elhasználódásról és ezt követő cseréről vagy utántöltésről. Sok esetben autószerviz felkeresése sem indokolt, otthon orvosolhatjuk a helyzetet.

A motorolaj a motor mozgó alkatrészeinek kenését szolgálja. Hiánya esetén nem csak a kenés csökken, hanem romlik a hőelvezetés, sérülhetnek a tömítések és gyorsulhat a korrózió. A motorolaj szintje könnyen ellenőrizhető és a megfelelő olaj kiválasztása után az utántöltés sem több 5 percnél. Hasonló a helyzet a hűtőfolyadék esetében. A hűtőfolyadék feladata, hogy a hűtést biztosítsa a motor számára, hiánya annak túlmelegedését és károsodását okozhatja. A hűtőfolyadék részben vízből áll, de nem kizárólag abból, ezért nem szerencsés a hűtővíz elnevezés. Rendszeresen ellenőrizzük szintjét és ha szükséges haladéktalanul pótoljuk.

Amíg a fentiek otthon vagy akár az utcán is elvégezhető rutin feladatok, addig a kormány ellenőrzése vagy a futómű beállítás elvégzése már szerviz dolga. Nem tökéletesen működő kormányművel nem lehet biztonságosan vezetni. A problémák akár mechanika jellegűek, akár elektromosak, azonnali beavatkozást igényelnek mihelyt az első gyanús hangok vagy rezgések megjelennek. Minél előbb fordulunk szakemberhez, várhatóan annál olcsóbb lesz a javítás is.

A futómű szerviz felkeresése és annak ellenőrzése akkor is rendszeresen indokolt, ha nincs konkrét hibája az alkatrésznek. A futóművet az azt ért hatások, kátyúk okozta ütések, rossz utakon jelentkező folyamatos rázkódás miatt rendszeresen be kell állítani. Ugyanekkor érdemes fékeink kopottságát is ellenőriztetni, hogy minden tekintetben biztonságosan vehessünk részt a forgalomban. Ezek az ellenőrzések csak néhány percet vesznek igénybe, de akár baleseteket is megelőzhetünk velük.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider