Karbantartás, javítás: ne hagyjuk utolsó pillanatra

Karbantartás, javítás: ne hagyjuk utolsó pillanatra

A személygépjármű egy nagyon bonyolult gép és bár sokan emocionálisan is kötődünk hozzá, mégis csak egy használati eszköz, aminek fő feladata, hogy eljuttasson minket A-ból B-be, biztonságosan, kényelmesen és gyorsan. Az autó nagy használati előnye rugalmassága is, hiszen nem kell menetrendhez igazodnunk, mással osztozkodnunk utazás közben. Mégis gyakran kockáztatjuk mindezeket kényelmi kifogásokkal, amikor elhanyagoljuk a karbantartást, vagy elemi javításokat halogatunk.

Egy autó karbantartása nem csak abból áll, hogy időnként mosóban lemossuk és utasterét kitakarítjuk. Sőt, elsősorban nem ebből áll. A megfelelő működéshez számtalan anyagot használ napi szinten járművünk, még ha nem is kell mindegyiket olyan látványosan és gyakran megvásárolnunk, mint az üzemanyagot. A különböző folyadékok utántöltése, cseréje és ezen folyadékokat tisztító szűrők karbantartása létfontosságú. Ha az olajcsere idejét kitoljuk, azzal nem spórolunk, hanem csökkentjük a motor hőelvezető képességét és növeljük a súrlódások okozta kopások kialakulásának esélyét. A motorolaj csere minimum évente szükséges.

Járművünk számtalan olyan alkatrésszel van szerelve, aminek rendes üzeme között is “feladata”, hogy kopjon. Ezen eszközök kopása nem hiba, hanem a tervezett működés velejárója. Nem tudomást venni róla, javításként rá gondolni hiba: ezen eszközök cseréje ugyanúgy a karbantartás és az alapvető üzemeltetés feltétele, mint az, hogy tankolunk. A kopóalkatrészek között vannak filléres tételek, mint az ablaktörlő és komolyabb költséggel járók mint a fékbetét vagy a gumiabroncs. Nagyon sok ilyen alkatrész nem pusztán a működésért, hanem az utasok biztonságáért felel.

Ha már előállt egy hiba járművünkben, nem fog magától megjavulni. Akkor sem, ha a tapasztalt tünet változik: ha egy korábbi kopogást nem hallunk, az valószínűleg nem annak a következménye, hogy a probléma megoldódott, hanem annak jele, hogy a kopás olyan mértékűvé vált, hogy már össze se érnek azon alkatrészek, amiknek valamiért korábban össze kellett. Egy olyan gépben, mint az autó is, minden javítás elmaradása a hiba fokozódását okozza – nincs kivétel. Akkor spórolunk, ha minél előbb a végére járunk a jelentkező problémáknak és nem halogatjuk feltárásukat.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider