Mik az autó legfontosabb okmányai?

Mik az autó legfontosabb okmányai?

Egy autó értékes használati tárgy, de a használat körülményeinek egyedisége miatt – használata engedélyhez kötött, adóköteles, műszaki állapotára komoly előírások vannak és veszélyes lehet működésük – különféle okmányok tartoznak hozzá. Az okmányokból megállapítható a jármű tulajdonosa, aki a legfontosabb felelősségviselő a gépjárművel kapcsolatban, de műszaki állapotára is ezekből következtethetünk.

Az egyes országokban kis mértékben eltér, hogy milyen okmányok kötelezőek és azok milyen fizikai formában jelennek meg. Van ahol a nyilvántartás egy része elektronikus, máshol több és különböző formátumú papír alapú dokumentumokat használnak. Jelen esetben a Magyarországon használt járművek okmányai kerülnek felsorolásra.

Forgalmi engedély

A forgalmi engedély tartalmazza a gépjármű legfontosabb adatait. Ezen adatok java magára az eszközre vonatkozik, mint például gyártója, típusa, alvázszáma, osztálya, tengelyeinek száma, színe, teljesítménye, legfontosabb méretei. A forgalmi engedély rögzíti a tulajdonost vagy az üzemebentartó adatait is valamint a járműhöz kapcsolódó regisztrációs információkat, például az első forgalomba helyezés dátuma vagy a rendszáma. A forgalmi engedélybe kerül rögzítésre a műszaki vizsga érvényessége és az is, ha valamilyen elidegenítési korlátozás van a járművön.

Törzskönyv

A törzskönyv Magyarországon egy kis plasztik kártya, amin a tulajdonos adatai szerepelnek.

Kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás meglétét számtalan helyzetben lehet szükséges igazolnunk. A jármű hazai használatához nem az igazolás mikéntje, csak a biztosítás léte a feltétel. Általában a befizetést igazoló csekkszelvény vagy az online kötött biztosítási igazolás megfelelő. A biztosítás léte egy központi adatbázisból is lekérhető közúti igazoltatás során. Külföldi utazáskor hasznos lehet – bár sok országban nem kötelező – a nemzetközi zöldkártya, ami a biztosító nevét, a kötvényszámot és a biztosítás érvényességét rögzíti.

Szervizkönyv

A szervizkönyv nem kötelező eleme a gépjárműveknek, de minden új autóhoz jár. Az autószerviz ebben a könyvben vezet minden javítást, ez alapján követhető vissza a kocsi múltja. Érdemes rendszeresen vezetnünk és kérni minden karbantartás és javítás bejegyzését, mert ha értékesíteni kívánjuk járművünket, a megbízható eladó látszatát kelthetjük vele.

Korábbi bejegyzések:

Ajánlatkérés
close slider