Elrettentő példák gyűjteménye: fékszerelés

Kezdésnek a fék témakört választottuk, ahol a legmegdöbbentőbb az emberi felelőtlenség mértéke. Szerencsére a féket az emberek túlnyomó többsége az autó legfontosabb részének tartja. Vannak sajnos kivételek...

Elrettentő példák gyűjteménye: fékszerelés

A jövőben meg szeretnénk osztani veletek a rémisztő eseteket, amikkel a hibafeltárások során találkozunk.

Kezdésnek a fékszerelés témakört választottuk, ahol a legmegdöbbentőbb az emberi felelőtlenség mértéke. Szerencsére a féket az emberek túlnyomó többsége az autó legfontosabb részének tartja.

Vannak sajnos kivételek, akiket akár csendes gyilkosnak is nevezhetünk.

Az alábbi képeken egy hátsó fék látható. A fékbetét kopó felülete teljes mértékben eltűnt és elkezdte „esztergálni” a féktárcsát. A két dolog következménye az lett, hogy a fékbetét elmozdult a féknyeregből és már nem a betét találkozott a féktárcsával, hanem maga a féknyereg vette át a fékbetét szerepét.

fékbetét féktárcsa fékszerelés

féknyereg

Rendszeres és alapos karbantartás mellett ilyen nem fordult volna elő. Az elkövető vagy magának szerelte az autót és úgy gondolta így van a legjobb kezekben, mert biztosan nem verik át (de sajnos nem értett hozzá) vagy olyan szervizbe járt, ahol a rendszeres átvizsgálás ismeretlen fogalom.

Sok évvel ezelőtt pont az ilyen esetek miatt vezettük be, hogy motorolaj és szűrők cseréje mellé ajándékba adunk egy komplett futómű és fék átvizsgálást.

Ennek köszönhetően így 10.000 – 15.000 km megtétele után mindig megtörténik az átvizsgálás. A nálunk szervizelt autók többségéről elmondható, hogy sosincs egyszerre több nagyobb váratlan kiadás, mert rendszeres az átvizsgálás. 15.000 km megtétele után nem jellemző több nagyobb költségű váratlan kiadás egybeesése.

A másik alkalom, amikor biztosan fény derülne a problémára a téli-nyári gumicsere, ahol szemrevételezéssel azonnal megállapítható a fékek állapota.

Igen, a képen egy féktárcsa látható. igaz már csak a fele.

féktárcsa fékszerelés

fékbetét féktárcsa fékszerelés

A másik probléma a szakszerűtlen és segédanyag mentes fékszerelés illetve a fékfolyadék csere hiánya.

Sokan úgy gondolják, akik házilag szerelik az autójukat vagy rosszabb esetben egyes szervizek is – tisztelet a kivételnek – hogy elég csak leszerelni a régi féktárcsát és fékbetétet majd fel az újat. A fékszorulások és fékrázások / fékremegések többségének ez a forrása: rozsdás, megtisztítatlan felületek és kenőanyag mentes összeszerelések. A képen látható úszócsapot csak lánghegesztővel melegítve lehetett megmozdítani és kiszerelni.

féknyereg

féknyereg

A fék nem játék, ezért is fordítunk kiemelt figyelmet a minőségi segédanyagok használatára. A fékszerelés folyamatát fékhatás méréssel zárjuk, amit a jogszabály is előír. A mérésről egy kiértékelő nyomtatványt adunk át neked. Így biztos lehetsz benne, hogy szakszerű munkát kaptál és minden rendben van.

A fenti képek láttán elbizonytalanodtál, hogy minden rendben van a fékekkel? Keress minket bizalommal!

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánlatkérés
close slider