Fékezésnél remeg a kormány

Hiba feltárásának a menete és megoldása: legelső lépés a műszeres fékhatás mérés...

Fékezésnél remeg a kormány

Az esetek többségénél a remegés a kormányon és/vagy a fékpedálon csak a gyenge fékezésnél érzékelhető. Az ilyen jellegű probléma általában féktárcsa és fékbetét csere után jelentkezik, de nem egyből, hanem leghamarabb csak 1500-2000 km megtétele után.

Több lehetséges forrása is lehet a fékezés okozta remegésnek:
  • ­Az új féktárcsa felszerelése előtt nem lett megfelelően megtisztítva a kerékagy. Akár egy kisebb rozsdafolt is okozhatja a problémát.
  • Üt a kerékagy, ami lehet egy komolyabb futómű sérülés vagy akár erősebb kalapálás következménye is.
  • Hőfutás nyomok láthatók a féktárcsa felületén, ami lehet egy vészfékezés vagy akár sportos vezetés közben bekövetkezett nagy fékezés eredménye is. Ebben az esetben nagy eséllyel elvetemedett a féktárcsa.
Hiba feltárásának a menete és megoldása:

Legelső lépés a műszeres fékhatás mérés. Itt pár perc alatt kiderítjük, hogy melyik tengelynél / keréknél van a megengedettnél nagyobb ingadozás fékezés közben és így célirányosan tudjuk megkeresni a hiba okát.

A fékhatás mérés kiértékelése után következhet a fék megbontása, féktárcsa leszerelése. Itt kiderül, hogy a kerékagyat rendesen megtisztították a féktárcsa és fékbetét csere alkalmával vagy tiszta rozsda az egész felület. Ha rozsdás a felület először megtisztítjuk, majd következhet az indikátorórás kerékagy mérés. Szerencsés esetben elegendő a megtisztítás és tűrésen belül mérhető a kerékagy ütése. Rosszabbik esetben a kerékagy ütése nagyobb a megengedettnél és kerékagyat kell cserélni. Típus függő, hogy a kerékagy csere mekkora költséggel jár, de minden esetben csak minőségi alkatrészt szabad beépíteni a későbbi problémák elkerülése végett.

fék remegés, fék rázás

A kerékagy megtisztítása vagy cseréje után még nem dőlhetünk hátra, mert a féktárcsának továbbra is ütése van, ami a kerékagynak vagy a megtisztítást mellőző szakszerűtlen szerelésnek köszönhető.

Féktárcsa szabályozás vagy féktárcsa csere a megoldás. Pénztárca függvénye, hogy kinek melyik megoldás a szimpatikusabb. A felszabályozott vagy új féktárcsát felszereljük és indikátorórával megmérjük, hogy megbizonyosodjunk róla minden a megengedett értéken belül található.

féktárcsa csere, fékbetét csere

Következhet a fék összeszerelése, amit minden esetben a fékhez speciálisan kifejlesztett segédanyagok segítségével végzünk el. Így megelőzzük az esetleges későbbi problémákat, ami szorulásból adódhatna.

A fék javítást fékhatás méréssel zárjuk, amit egyébként minden fékszerelés után kötelezően el kell végezni. A javítás előtti és utáni fékhatás mérésről adunk egy nyomtatványt, amin látható, hogy teljes mértékben lecsökkent az ingadozás mértéke és megszűnt a probléma.

Minden esetben kötelezően fékhatást kell mérni a fékjavítás után! Egyrészt előírás másrészt neked is és nekünk is fontos, hogy látható legyen a munkánk eredményessége.

Kapcsolódó bejegyzések

Ajánlatkérés
close slider